Onorariile se stabilesc liber intre avocat si client, in limitele minimale impuse de UNBR, se prevad in contractul de asistenta juridica la data incheierii acestuia si se achita inainte de inceperea asistentei si/sau  a reprezentarii clientului.

Pe langa oonorariul de avocat, credem ca este corect ca un client sa cunoasca dinainte sansele reale de castig si mai ales cheltuielile pe care le va avea de suportat, pe tot parcursul procesului (taxe judiciare de timbru, expertize tehnice de specialitate etc). Spunem acestea deoarece in foarte multe cazuri principalele cheltuieli ocazionate de un proces – taxele judiciare de timbru si/sau expertize tehnice de specialitate, precum si alte cheltuieli specifice unor anumite cauze,  pot fi mai mari in comparatie cu onorariul de avocat si de aceea este corect ca fiecare persoana sa le cunoasca, in masura in care acestea pot fi cuantificate sau aproximate.

Nu de putine ori, la noi au ajuns persoane dupa ce alti colegi le-au dat asigurari clare ca vor castiga cauze (contra unui onorariu consistent), in care si un student la drept ar fi stiut ca sansele sunt nule ! De aceea in niciun caz nu intram in cauze pierdute sau fara sanse de castig indiferent de cuantumul onorariului, chiar daca Dumneavoastra insistati !

Nu in ultimul rand, avand in vedere Hotararea nr. 272/2017 a UNBR, prin care s-a stabilit „Tabloul onorariilor minimale”, onorariul minim practic de noi nu va fi mai mic decat cel impus prin aceasta reglementare. Pentru consultarea onorariilor minimale impuse de UNBR va rog sa accesati aceasta adresa !