User Online

Din Ordinul nr. 157 din 26 iunie 2012 privind forma şi conţinutul permisului de conducere, aflam ca incepand din data de 19 ianuarie 2013 se va pune in circulatie noul model al permisului de conducere al Uniunii Europene, odată cu intrarea in vigoare a acestui ordin.

Acest Ordin este emis de către ministrul administraţiei şi internelor, în temeiul art. 24 alin. (2) din Ordonanţa de urgentă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 7 alin. (5) şi (7) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Administraţiei şi Internelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare.

Permisele de conducere eliberate până la data de 19 ianuarie 2013 rămân valabile până la expirarea perioadei de valabilitate a acestora.

Forma este dreptunghiulară (lăţime – 85,60 mm; înălţime – 53,98 mm; grosime -0,76 mm), având aspectul unei cărţi de credit. Suportul este din policarbonat, iar personalizarea este realizată prin gravare cu laser.

Caracteristicile fizice ale suportului modelului Uniunii Europene de permis de conducere sunt în conformitate cu standardele ISO 7810 şi ISO 7816-1, cu foarte multe elemente pentru prevenirea falsificării.
Cuvintele “Model al Uniunii Europene“, precum şi denumirea “Permis de conducere” va fi tradusă în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene, care se înscriu cu litere roz, pe fundal.
Totodata noul permis va cuprinde si coduri privind problemele medicale ale conducătorului auto (în plus față de cele actuale), adaptări ale vehiculului, precum și indicații privind conducătorul auto în cazul în care acesta este deţinător de certificat de competenţă profesională care îndeplineşte obligaţia de aptitudine profesională prevăzută în Directiva 2003/59/CE a Parlamentului European.
Av. Chiru Ioan Alexandru

Comments are closed.