User Online

După cum se știe, noul Cod de procedură civilă trebuia să intre în vigoare la 1 septembrie 2012, conform unor angajamente luate de guvernele anterioare.

Pentru o persoană care a studiat puțin cerințele și noile reguli ale desfășurării unui proces civil și cunoscând și infrastructura actuală a instanțelor de judecată, își poate da seama că noul Cod de procedură civilă era absolut imposibil de a fi pus în aplicare, cel puțin la instanțele de judecată din județul Giurgiu și nu numai.

Așa că, din punctul meu de vedere, era logic să se amâne punerea în aplicare a noii proceduri de judecată si așa cum era de așteptat, astăzi Guvernul României a emis Ordonanța de Urgență nr. 44/2012 (publicata in Monitorul Oficial, nr. 606 din 23 august 2012) prin care se dispune amânarea noului Cod de procedură civilă pentru data de 1 februarie 2013.

Motivația Guvernului este destul de clară și se referă la inexistența resurselor materiale pentru implementarea noilor reguli în sistemul judiciar, mai ales că, din câte se pare, fondurile alocate Ministerului Justiției sunt terminate din luna aprilie 2012.

Dacă cumva, noile reglementări ar fi intrat în vigoare la 1 septembrie cu siguranță în maximum o lună de zile ar fi apărut blocaje foarte serioase în sistemul judiciar românesc cu efecte directe asupra justițiabililor. Din punctul meu de vedere, ar fi bine ca noul cod să intre în vigoare cât mai târziu, tocmai pentru o implementare corectă, având în vedere că avem de a face atât cu investiții în modernizarea sălilor de judecată, eventual recompartimentare a acestora dar și cu factorul uman, participant la procesul justiției (judecător, grefier, avocat).

av. Chiru Ioan Alexandru

Comments are closed.